Koninklijke Schaakclub Pion Aalst

KS Pion Aalst

Speeldagen: elke woensdag

Jeugd van 18u30 tot 19u30

Volwassenen vanaf 19u45 tot einde

Locatie

Sint Pauluszalen

Botermelkstraat 63b
9300 Aalst


Grotere kaart weergeven

Sponsers

sponsor vernoscientific logo

sponsor aalst logo

Clubleden

Uitnodigingen

Adverteer mijn tornooi

Verslag 4e ronde Ajuinentornooi

Kort verslag in afwachting van de PGN.


Op bord 1 mocht Randy Van Houtte proberen de opmars van Adrian Roos te stoppen. Adrian kwam een kwaliteit voor 3 pionnen voor en wikkelde af naar het eindspel. De toren kon niet op 3 plaatsen tegelijk zijn en de pionnen liepen stapje voor stapje door. Adrian na 4 ronden al alleen aan de leiding met 4 op 4.


Nele Vanhuyse en Martijn Maddens op bord 2 kregen een scherpe partij. De koning van Maddens bleef midden in het bord tussen zijn troepen zoals een dappere veldheer om de aaval te organiseren. De dame van Nele hing ondertussen rond op a8 en de vraag was of ze doorgedrongen was in de vijandelijke gelederen of net buitenspel gezet. Nele gaf een eeuwig schaak dus de waarheid zal ergens in het midden zitten. Martijn een half punt teruggeslagen en in de achtervolging met 3.5 uit 4, net zoals Nele.


Op bord 3 zag het er voor de sterkste speler van Aalst, Bart Vermeiren, lang goed uit tegen Johan Goormachtigh door een zwarte vrijpion die dreigde door te lopen. Plots was de pion echter verdwenen en waarschijnlijk de weerstand van Bart ook want het ging wel heel snel bergafwaarts. Johan liet eerder al een halfje liggen en volgt dus ook op 3.5 uit 4.


Freddy Vanhee blunderde een stuk tegen Matthias De Weird en die laatste komt daardoor ook in de achtervolgende groep op 3.5, net zoals Taki Apostolakis die zijn partij tegen Dominique Versyck wist te winnen.


Berwout Heymans en Hans Termmerman probeerden uit te maken wie van hen deze groep mocht vervolledigden. Berwout kwam een pion voor, maar in een eindspel met dames en ongelijke lopers stonden beide koningen wat op de tocht en na heel lang zwoegen moesten beide heren in de remise berusten.


In de volgende ronde neemt Johan Goormachtigh het op tegen Adrian Roos. Wil Johan nog kans maken op de tornooizege dan kan hij maar beter niet verliezen. Winnen zou uiteraard nog beter zijn, maar met zwart zal dat zeker niet makkelijk worden.


De andere achtervolgers moeten het onder zichzelf uitmaken met op bord 2 Maddens - De Weird en op bord 3 Apostolakis - Vanhuyse. Volle punten scoren en hopen dat Adrian toch ergens nog een halfje laat liggen is de opdracht.

Verslag 3e ronde Ajuinentornooi

Op bord 1 vonden we FM Adrian Roos met wit tegen Diederik Lot. Diederik koos voor een zijvariant in het Semi-Slavisch (duidelijk geen zin om 30 zetten theorie van buiten te leren) die blijkbaar de Bogoljuwbov variant noemt. Dat liep goed af en de zwarte stelling was na de opening OK, maar Diederik zag een vervelend paard b5 komen en besloot om dat af te stoppen. Niet met a6, maar door de dame te herpositioneren en tegelijk een mat-1-in-dreiging op te zetten. Adrian joeg vervolgens echter de dame het hele bord over en Diederik was uiteindelijk nog opgelucht dat hij "slechts" een kwaliteit moest geven om dameverlies te voorkomen. Toen hij later in de partij nog een paard herpositioneerde naar a5 was dat er wel echt te veel aan. Adrian 3 op 3 en volop op titelkoers.


Op bord 2 mocht FM Johan Goormachtigh met zwart tegen de Aalsterse rapidkampioen Taki Apostolakis aantreden. De opening werd een soort van hypermodern schimmengevecht waar alleen Nimzowitsch blij mee zou geweest zijn. De zwarte stelling was ok, maar de witte loper op de a3-f8 diagonaal ergerde Johan duidelijk want hij ruilde zijn gefianchetteerde loper er voor af. Dat had wit enkele kansen kunnen geven door met h4-h5 de zwarte stelling open te breken, of Magnusgewijs nog een eindspel van honderd zetten tegen het paardenpaar te spelen, maar de partij had al meer dan 30 minuten geduurd en het geduld van Taki was allang op. Remise. Wel een potentiaal duur halfje voor Johan want de rechtstreekse concurrenten wonnen wel hun partijen.


Op bord 3 trad CM Martijn Maddens aan tegen Frank Vermeulen. Maddens speelde een slappe ruilvariant tegen de Caro-Kann (nog niet eens Panov-Botvinnik!) en deze aanfluiting voor het schaken werd door Frank op de meest gepaste wijze afgestraft: met een extreem scherpe variant ging zwart meteen de aanval in. Toen de zwarte pionnen voor zijn koning verschenen was wit duidelijk onder de indruk van deze wending en misgreep zich, wat zwart een kwaliteit opleverde. Helaas gaf hij 3 zetten later een stuk weg door te vergeten dat hij in een penning stond. Wit bleef het lastig vinden om de zwarte activiteit uit de doven en wat later offerde zwart op h3 een toren om het stuk terug te winnen. Het resterende eindspel was iets beter voor zwart maar met goede remisekansen voor wit door de kwetsbare koning. Op het moment dat de notatie ermee uitscheid is de stelling remise, wat doet vermoeden dat Frank door de vlag ging. Schaken is een wreed spel. Martijn nog steeds in de running met 3 op 3.


Bord 4 speelde Walter De Reymaker tegen Randy Van Houtte. Vanuit een symmetrisch Engels speelden beide zijden een Botvinnik-opstelling, hetgeen vooral resulteerde in een pionnenstructuur die pijn doet aan de ogen. Walter mistte een tactische wending met een aftrekaanval en moest al zijn stukken afgeven om niet onmiddellijk mat te gaan.


WFM Nele Vanhuyse mocht aantreden op bord 5 tegen de ondertussen geduchte Andreas Roelandt. Nele liet er geen gras over groeien en stelde in een Alapin Siciliaan al haar stukken op tegen de zwarte koningsvleugel. Toen Andreas zich misspeelde op de damevleugel en toestond dat Nele de zwarte pionstructuur daar opbrak, leek de partij afgelopen. Er gebeurde echter iets raar: Nele speelde h4 om de finale aanval in te zetten. Andreas sloeg deze pion er gewoon af, wat eigenlijk helemaal niet kon wegens een dubbele aanval met matdreiging en stukwinst. Nele ruilde echter gewoon af (een spook gezien?) naar een pion achterstand en de zwarte dame kwam meehelpen met de verdediging. Of enkele zetten later, de tegenaanval gezien de zwarte pionnen ook kwamen oprukken. Plotseling had zwart een geniale stelling en in het gemanoeuvreer zat Nele aan de kant waar de klappen vielen. Toen kwam de ervaring van de Women's Fide Master spreken: beide zijden had bijna al hun bedenktijd opgebruikt en speelden op increment. Nele zette nog een laatste dreiging op. Die had alleen maar verlies moeten opleveren daar de "slechte" zwarte loper een geniale verdediger bleek die de stelling bijeen hield. Na enkele schijnbewegingen op beide zijden van het bord bood ze vervolgens haar goede loper aan tegen de slechte van Andreas. In vlammende tijdnood ruilde Andreas reflexief zijn slechte loper af en liep mat. Of althans, dat had moeten gebeuren want Nele miste het mat in 2 en sloeg in de plaats daarvan een toren eraf. Ook goed genoeg voor de overwinning. Nele 3 op 3, en het sprookje van Andreas terug even in de kast.


Op bord 6 speelde Bart Carrijn tegen Dominique Versyck. In het symmetrisch Engels kwam er een stelling op het bord die in theorie evenwichtig was maar waar de zwarte pionmeerderheid iets makkelijker naar de promotievelden liep. Bart slaagde er niet in om te zitten en te wachten en gaf Dominique een stel verbonden vrijpionnen die minstens een stuk gingen opleveren. Dominique vond een tactische slag om het uit te maken...die echter tot remise had moeten leiden omdat er voor wit een weerlegging was. Bart Carrijn zal de moed echter al opgegeven hebben en liet zich braaf slachten. Komt Dominique met de schrik weg met het volle punt.


De partij op bord 7 tussen Ben Van de Putte en Mathias De Weird was er een van totale chaos, die zich helaas ook in een niet te ontcijferen notatie voorzette.


Bart Vermeiren kwam op bord 8 opnieuw een staaltje voorbereiding van Jovanni Van Wijnendaele tegen, want op d4 repliceerde die b5 en gaf een pion en wat zwaktes voor een zeer grote ontwikkelingsvoorsprong. Hoewel er nog wat kleine kansen voor zwart waren wrikte Bart zich zet na zet los en begonnen de zwaktes onhoudbaar te worden voor zwart. Onder druk blunderde Jovanni een stuk en gaf op.


Berwout Heymans is opgerukt naar bord 9 en speelde tegen Patrick Verlinden een Maroczy bind vanuit het symmetrisch Engels. Patrick leek de correcte strategie voor zwart niet te kennen en werd zet na zet doodgedrukt door Berwout. In plaats van een langzame en pijnlijke dood af te wachten pleegde hij dan maar euthanasie door in een familieschaak te gaan staan.


Carlo Doosche speelde op bord 10 tegen Hans Temmerman. De opening kwam in een Catalaanse hoofdvariant terecht. Hans kende die duidelijk beter dan Carlo en kwam een pion voor na een positionele fout van wit. Hans overspeelde zijn tegenstander geleidelijk en de partij had nog sneller gedaan kunnen zijn als hij gezien had dat de witte toren in het midden van het bord geen veilige velden meer had. In het eindspel dacht Carlo zijn pion terug te winnen door middel van een penning, maar Hans repliceerde met een tegenpenning en wit kon opgeven wegens stukverlies.


We zien al uit naar volgende ronde want op de eerste twee borden zijn er enkele belangrijke ontmoetingen: Van Houtte (2078) - FM Roos (2301) en WFM Vanhuyse (2001) - CM Maddens (2144).

Verslag 2e ronde Ajuinentornooi

Met de opwarmingsronde achter de rug werd het nu tijd voor het serieuzere werk. Op bord 1 een partij tussen de kampioen van Aalst (Nando de Blende uit Dendermonde) en de verdedigende Ajuinenkampioen FM Adrian Roos.


Adrian koos voor een obscure variant in het Catalaans en dat had direct het gewenste effect. Nando koos niet de meest testende voortzetting en gaf een pion in ruil voor ontwikkelingsvoorsprong. Dat had voldoende compensatie moeten wezen, maar in het geschuifel verdedigde Adrian goed, beging Nando enkele kleine onnauwkeurigheden en na 26 zetten waren zowel het initiatief als de pion van Nando weg. De eindspeltechniek van Adrian werd zelfs niet meer op de proef gesteld.


Op bord 2 speelde FM Johan Goormachtigh tegen Samuel Verbruggen. In het Dame-Indisch gaf wit een pion om de zwarte stelling in de knoop te krijgen. Zwart kwam er nooit volledig uit, de pion kwam terug, met interest, en in het eindspel bezweek zwart onder de druk en een matdreiging.


Op bord 3 mocht Martijn Maddens het met zwart opnemen tegen Ritsaart Willockx, het 2e bord van het Aalsterse Interclubteam dat ook volgend jaar terug in 3e nationale meespeelt. Het werd een lange theoretische discussie in de Najdorf. Wit koos een slechte variant (of was hij de theorie vergeten?) en de zwarte aanval sloeg eerst door. Net toen CM Maddens het kon uitmaken door (bijna) al zijn stukken te offeren voor een winnende mataanval, liet hij de druk even zakken en had wit een kans om een dameruil te forceren en daarmee gelijk te maken. De reactie van het 2e bord van Aalst? Snel even een pion snaaien. Op de volgende zet offerde Maddens nu wel al zijn stukken en wit mocht enkele zetten later opgeven.


Op bord 5 speelde Randy van Houtte tegen Jeroen Boodts. In een Tarrasch speelde wit h3 en g4, en dacht zwart misschien daarom dat hij hetzelfde kon doen met h6 en g5. De zwakke koning was voor zwart echter problematischer dan voor wit, en in een zeer scherpe partij misten beide heren winstkansen (soms op dezelfde zet) maar was het uiteindelijk een witte aanval die besliste.


Frank Vermeulen op bord 6 speelde tegen Luc Saligo een combinatie van b3 en een Bird om een koningsaanval te verkrijgen. Saligo verslikte zich in de verdediging en verloor 2 pionnen. 1-0 na 25 zetten.


Voor een interessante en wilde partij moet je bij denksportkampioen Ben Van De Putte zijn. Zijn bibliotheek aan chaotische varianten is onuitputtelijk, en als je wil verkoopt hij je het boek met de weerlegging ook. Op bord 7 speelde hij tegen Dominique Versyck en kwam er (helaas) een eindspel recht uit de Aljechinverdediging op het bord. In het eindspel kreeg Ben nog een geweldige kans om met een elementaire dubbele aanval een pion te winnen. Niet gezien! De partij werd remise.


Op bord 8 speelde Frans De Smet tegen WFM Nele Vanhuyse. Vanuit het Siciliaans kwam er een transpositie naar een Kings Indian Attack tegen het Frans. Het zwarte tegenspel op de damevleugel kwam nooit echt van de grond en Frans kon 2 geweldige paarden in het centrum posteren. De enige compensatie voor zwart was wat vage druk op de koningsvleugel. Nele begon echter aan te dringen en bij Frans begonnen de zenuwen wat te spelen. Hij vond de juiste verdediging niet. Nele miste in eerste instantie nog enkele winstkansen maar Frans was de controle over het stuur al kwijt en mocht een stuk - en de partij - inleveren.


Matthias De Weird speelde tegen Carlo Doosche. Uit een Schots Vierpaardenspel hield zwart een pionnenstructuur over die je meestal alleen in nachtmerries ziet. In het eindspel vergrootte Matthias de druk en zijn voordeel tot hij de mogelijk had om een winnend eindspel te forceren. In de plaats daarvan gaf hij een stuk weg. Remise.


Op bord 10 tenslotte speelde Hans Temmerman iets dat ik alleen maar als een kruising tussen een Colle en het Catalaans kan klasseren. Hij kreeg er wel mooie druk mee tegen Bart Vermeiren. De druk werd teveel en zwart moest een stuk voor 2 pionnen geven. Bart vond nog een tactisch geintje om een 3e pion voor het stuk te winnen, en blijkbaar moet dat het vertrouwen bij Hans geschaad hebben, want er werd remise overeen gekomen.


Op de lagere borden zagen we nog Berwout Heymans aan het werk. Het Aalsterse jeugdtalent was op sneltreinvaart op weg naar de 2000 Elo toen de motor bij het Belgische jeugdkampioenschap wat begon te sputteren en er 120 Elo moest ingeleverd worden. Die werden vanavond niet terugverdiend - Jovanni Van Wijnendaele had wat huiswerk gedaan, speelde de KIA tegen het Siciliaans en Berwout moest toegeven dat hij de beste plannen voor zwart niet kende. Remise.


De sensatie van de vorige ronde, Andreas Roeland, speelde met wit tegen Lieven Van Der Straeten van Jean Jaur├Ęs. Met 1830 Elo was die laatste toch duidelijk de favoriet. Lieven haalde het Konings-Indisch uit de kast, een opening waarbij zwart zijn stukken en veel ruimte weggeeft in de ijdele hoop een mataanval te krijgen, en wit ondertussen de damevleugel kapot gooit om een paar extra dames te krijgen. Waarmee ook direct de partij beschreven is. Hiermee komt Andreas gedeeld aan de leiding. Volgende week mag hij aan het werk tegen WFM Nele Vanhuyse. Die laatste zal er ondertussen toch ook al niet meer zo gerust in zijn.

Totaal 73 artikels

Nieuwere berichten | 1 2 3 4 5 6 7 8 9 . 23 24 25 | Oudere berichten